donderdag 26 mei 2011

Kaderstuk

Gh@pro: gezondheidszorg op maat

In mei 2002 werd Gh@pro, het Gezondheidshuis voor Antwerpse prostitutie, opgestart vanuit de Universiteit Antwerpen. In het moderne gebouw dat veel weg heeft van een appartementsblok wordt gratis en anoniem gezondheidszorg verleend aan mannen en vrouwen die in de prostitutie werken.

Het Gh@pro team, onder leiding van Anne Vercauteren, bestaat uit twee artsen, een sociaal verpleegkundige, een straathoekwerkster en een sociaal assistente. Zij bieden in het hartje van het Schipperskwartier, de Verversrui, een plaats aan waar mensen die werkzaam zijn in de seksindustrie terecht kunnen voor medische en sociale hulp.

Prostitutie brengt namelijk een groot gevaar voor ongewenste zwangerschappen en soi, seksueel overdraagbare infecties, met zich mee. De meeste prostituees durven niet naar een dokter of gynaecoloog te stappen. Ze hebben vaak geen papieren en zijn niet in orde met de ziekenkas. Voor Gh@pro is dat geen probleem. Het opgeven van de werknaam, geboortedatum en land van herkomst is voldoende.

Het team doet medische onderzoeken, verstrekt informatie over zwangerschappen en soi en behandelt ze ook. Voor alle niet-beroepsverwante klachten kunnen de prostituees niet in de Verversrui terecht. Voor een griep worden ze doorverwezen naar de reguliere gezondheidszorg.

Het gezondheidshuis werkt ook samen met de Artesis Hogeschool in Antwerpen waar zij een oproep doen naar een studente verpleegkunde om hun team in de vakantie te versterken. 

Charlotte Schreurs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten