donderdag 17 november 2011

Lessius Mechelen verwelkomt eerste Waalse studente journalistiek

"Donderdagavond ga ik terug naar Doornik om te feesten."
De Lessius Hogeschool in Mechelen heeft er dit academiejaar een nieuwe aanwinst bij. Alice Mazy (19) is de eerste Waalse studente journalistiek die een jaar in Vlaanderen komt studeren. Bidiplomering heet dat dan. Qu'est-ce que c'est que ça ?

Met de slogan ‘Let’s go international’ biedt Lessius Mechelen opleidingen aan waarin studenten de kans krijgen om deel te nemen aan verschillende internationale projecten. Maar we moeten het niet altijd zo ver gaan zoeken.  De samenwerking tussen Lessius Mechelen en HELHO-Doornik, of de Haute Ecole Libre du Hainaut Occidental, ging van start in 2004. Zowel studenten communicatie als aspirant-leerkrachten staken  reeds de taalgrens over.

Dit jaar was het de beurt aan Alice Mazy uit Charleroi. Tot vorig academiejaar studeerde zij communicatie aan HELHO-Doornik. De opleiding die daar wordt aangeboden is heel breed en bevat zowel een deel communicatie, journalistiek als eventmanagement. Aangezien het haar ambitie is om politiek journalist te worden, besloot Alice om in Mechelen specifiek voor een journalistieke opleiding te kiezen. 

“Naast ervaringen opdoen ben ik hier vooral om een tweetalig diploma te behalen”, zegt Alice. Bidiplomering houdt in dat een student in een opleiding van drie jaar twee diploma’s kan behalen: een Franstalig en een Nederlandstalig. “Er is dus geen sprake van studieduurverlenging”, benadrukt Leen Van Tolhuysen, coördinatrice voor de internationale studenten journalistiek.

Voor Alice is dat tweetalig diploma een belangrijk doel. Na het secundair onderwijs heeft ze ook een jaar in Nederland gestudeerd waar ze logeerde bij een gastgezin. “Ik wil echt kunnen voelen wat er gebeurd is. Als ik als journalist verslag moet uitbrengen van bijvoorbeeld de ramp op Pukkelpop, wil ik op het terrein mensen kunnen gaan interviewen in hun eigen taal. Het is enkel op die manier dat je tot in de kleinste details de omvang van zo een gebeurtenis kan weergeven.”  

Bovendien staat een uitwisselingsjaar mooi op je diploma. Je toont op die manier aan je werkgever dat je flexibel bent en geen uitdagingen uit de weg gaat. “En die karaktereigenschappen vinden bedrijven graag terug bij hun toekomstige werknemers”, zegt Leen Van Tolhuysen. Anderzijds is het natuurlijk wel aan de student zelf om alles uit zijn uitwisselingsjaar te halen. Je moet investeren en op die manier zal je vanzelf integreren.   

Alice is nu een goede twee maanden bezig met haar studies in het Nederlands en makkelijk is het zeker niet. “Ik moet heel geconcentreerd blijven om alles te begrijpen en vooral tijdens de aulalessen is dat echt vermoeiend”, zegt Alice. Ze zet echter alles op alles om de finesses van de taal onder de knie te krijgen. “Ik noteer altijd in het Nederlands en mijn woordenboek probeer ik zo weinig mogelijk te gebruiken.” 

Ondanks het feit dat de taal soms een struikelblok is, is Alice heel graag in Mechelen. Ze verblijft op een studio in een gebouw met uitsluitend meisjes. Zij hebben hun nieuwe huisgenote met open armen ontvangen. Ook de school voorziet een degelijke begeleiding voor uitwisselingsstudenten. Tijdens de onthaalweek worden er in samenwerking met het studenteninformatiepunt ‘t Stip een onthaalreceptie, teambuildingsactiviteiten en rondleidingen georganiseerd. Alleen het uitgaansleven valt wat tegen. “In Doornik is er elke donderdagavond wel ergens een studentenfeest. Dat mis ik hier in Mechelen wel.” Maar voor elk probleem is er natuurlijk een oplossing. “Ik ga gewoon donderdag al terug naar huis om te feesten”, lacht Alice. 

Charlotte Schreurs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten