dinsdag 24 mei 2011

Brussel lanceert campagne rond agressie tegen holebi’s en transgenders

Met de ‘Hatecrime’ campagne wil het Hoofdstedelijk Gewest homofoob en transfoob geweld aanpakken. Hatecrime werd het leven  ingeblazen door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in samenwerking met de Brusselse politie en verenigingen die de rechten van holebi’s en transgenders verdedigen.

De holebi en transgender gemeenschap is een kwetsbare groep. Ze weten vaak niet hoe ze op fysiek en verbaal geweld moeten reageren en bij welke instanties ze kunnen aankloppen voor hulp. Vaak wordt er, zelfs bij zwaar fysiek geweld,  gewoon geen klacht ingediend uit schaamte, angst voor wraak of angst om details te moeten beschrijven aan de politie. Maar geweld is een misdrijf en kan zware psychologische gevolgen met zich meebrengen.

De campagne benadrukt dat het heel belangrijk is om wel een klacht in te dienen. Enkel op die manier  kan de politie de ernst van de problematiek inschatten en concrete maatregelen treffen. Bovendien is het ook voor het persoonlijk herstel een goede zaak, zodat het slachtoffer zich niet in het isolement laat dringen.

In België zijn er antidiscriminatiewetten van kracht die agressie en geweld omwille van iemands seksuele geaardheid als een strafbaar feit beschouwen. Als de dader de feiten dan ook nog eens gepleegd heeft uit haat of minachting tegenover het slachtoffer dan wordt het misdrijf verzwaard. In dat geval heeft men het over een haatmisdrijf, vandaar ook de titel van de campagne.

In het kader van Hatecrime loopt er momenteel een tentoonstelling van een twintigtal street art kunstenaars. Je kan Artists Against Agression van 28 april tot 31 mei gaan bezoeken in de Sint Gorikshallen in Brussel. Daarna verhuist de tentoonstelling telkens naar verschillende culturele centra in heel Vlaanderen.

Charlotte Schreurs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten